Sider

tirsdag den 17. juni 2008

Tegning - metode 2. Fotos

Dette indlæg hænger sammen med de forrige 2 indlæg: "Tegning - slip reglerne" og "Tegning - metode !".
Hvis du ikke kan tegne fra RL som nævnt i "Tegning - metode 1", kan fotos være en hjælp.
Når du bruger fotos, skal du altid være opmærksom på, at kameraet lyver. Zoom vil presse motivet sammen, og ofte bliver der proportions- og vinkel-forvrængninger.Det er en af grundene til, at det også er vigtigt at tegne fra RL og skitsere.
Når du kender dit motiv, ved du også hvor billeder skal rettes op ! Med fotoet ved siden af tegnepapiret kan du bruge forskellige metoder til overførsel:
1. Frihånd. Med fotoet ved siden af/foran dig, tegner du med frihånd motivet op. Mål evt. med lineal for at sikre proportionerne. Jeg kan godt lide denne metode, når jeg finder den brugbar. Ved alt for komplicerede billeder, kan man evt. kombinere med en af nedenstående metoder.
2. At "trace" motivet. Altså direkte kopierer ved at lægge papiret ovenpå fotoet. Det er en metode, jeg kun bruger i nødstilfælde, da jeg ikke føler, at det giver mig oplevelsen af "selv at tegne". Men hvis noget i motivet er svært at tegne, du har meget travlt eller du kun er interesseret i farveprocessen, er det en mulighed. Også en mulighed, som mange professionelle tegnere bruger i vid udstrækning. Nogen har en projektor, hvor billedet forstørres op på en væg !
3. Kvadrering. Måske kender du det fra malebøger som barn. Et billede inddelt i kvadrerede felter, skal tegnes efter. Du kan enten lægge et transperant, kvadreret ark over fotoet, eller optegne kvadraterne på et print.Herefter tegnes kvadrater på papiret. Du kan forstørre din tegning ift. fotoet, ved at have 1-cm kvadrater på billedet og 2 cm kvadrater på dit papir. Nu tegner du kvadrat for kvadrat motivet på dit papir.Det er ikke helt så let og enkelt som det lyder - altså du får brug for at bruge øjnene og hele tiden måle afstande og vinkler. Du tegner bare små felter ad gangen. ELLER du tegner med hele motivet i tankerne og bruger dermed kvadreringen på en "løsere" måde.
4. Kvadrering - modificeret. En hurtigere og løsere metode end nr. 3. er at tegne felter således: Streg op fra øverste venstre hjørne til nederste højre hjørne, samt modsat. Så du nu har et stort kryds over motivet. Herefter opdeles i 2 halvdele både horsiontalt og vertikalt.Det samme gøres på dit tegnepapir. Nu har du som i kvadreringen en optegning at holde dig til, når du skal vurdere proportioner og vinkler mv. Jeg synes også om denne metode, da den stadig tilfredsstiller "tegneren" i mig !

Ingen kommentarer: